ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Το Βυζαντινό Τείχος περιβάλλει τον λόφο του Καστελίου, όπου βρίσκεται η πρώτη κατοίκια της πόλης. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και το περίγραμμά του είναι ακανόνιστο με διαμήκη άξονα από την Ανατολή προς τη Δύση, όπου βρίσκονταν οι δύο κεντρικές του πύλες. Το Τείχος αποτελείται από ευθύγραμμα τμήματα, τα οποία διακόπτονται από μικρούς επιμήκους ή πολυγωνικούς πύργους και θεμελιώνεται πάνω στα ερείπια παλαιότερης οχύρωσης της ελληνιστικής περιόδου. Μαζί με το Βυζαντινό Τείχος χτίστηκε το σπίτι που φιλοξενεί τα δωμάτια «HAMAM SUITES» στην οδό Σήφακα 19.

Ο ΑΙΓΥΠΤΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ

Ο Αιγυπτιακός Φάρος, που είναι ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο, επικρατεί στο παλιό Λιμάνι των Χανίων. Ο πεταχτός πέτρινος φάρος  που βρίσκεται στην άκρη του κυματοθραύστη, δεν είναι μόνο ο «φύλακας» του παλιού ενετικού λιμανιού, αλλά και το πιο διάσημο στολίδι του. Ο φάρος κατασκευάστηκε από τους Ενετούς στα τέλη του 16ου αιώνα. Έχει ανακατασκευαστεί από τους Αιγύπτιους κατά την περίοδο 1830-40, όταν οι Άγγλοι είχαν αναθέσει την Κρήτη στον αντιβασιλέα της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή. Στα τέλη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το έργο είχε ολοκληρωθεί με την προσθήκη της σκάλας στην ανατολική της πλευρά, καθώς και σωλήνων, από τους οποίους διέρχεται το θαλασσινό νερό κάτω από την επιφάνεια της βάσης του. Ο φάρος έχει ύψος 21 μέτρα, ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας 26 μέτρα και το φως του φτάνει σε απόσταση 7 μιλίων. Η βάση του είναι οκταγωνική, το μεσαίο τμήμα έχει 16 γωνίες, ενώ το πάνω μέρος είναι κυκλικό.

ΓΥΑΛΙ ΤΖΑΜΙ

Το Γιαλί Τζαμίσι είναι το μοναδικό διατηρητέο Τζαμί της πόλης και χτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Το Τζαμί Κιουτσούκ (σημαίνει «μικρός») Χασάν ή Γιαλί Τζαμισί (δηλαδή, το Τζαμί της Παραθαλάσσιας), όπως είναι κοινώς γνωστό, είναι ένα μοναδικό δείγμα της ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης. Χτίστηκε για να τιμήσει τον πρώτο Λοχία των Χανίων Κιουτσούκ Χασάν.

ΕΝΕΤΙΚΑ ΝΕΩΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας (1204 – 1669), η ανάγκη για στενότερη παρουσία των Βενετών στην Κρήτη τους έκανε να κατασκευάσουν μεγάλο αριθμό «Νεωρίων» (οπλοστάσιο) στα Χανιά, όπου τα πλοία θα επισκευάζονταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η κατασκευή των δύο πρώτων «Νεωρίων» στα Χανιά ολοκληρώθηκε το 1526. Το 1593 είχαν ήδη κατασκευαστεί δεκαέξι «Νεώρια». Το 1599 ολοκληρώθηκε το νότιο συγκρότημα «Νεώρια» με την κατασκευή του 17ου «Νεωρίου». Το 1607, κατά την επέκταση του βορειοανατολικού προμαχώνα, αρχίζει η κατασκευή 5 ακόμη «Νεωρίων» στην καρδιά του λιμανιού στα ανατολικά. Δύο από αυτά ολοκληρώθηκαν, ωστόσο κατασκευάστηκαν μόνο οι τοίχοι προς την αψίδα του τρίτου. Κατά την Τουρκοκρατία, η έλλειψη εργασιών συντήρησης στο λιμάνι και η υποβάθμιση του ρόλου των «Νεωρίων» οδήγησαν και στην αλλοίωση της αρχικής λειτουργίας των «Νεωρίων» που χρησιμοποιούνταν πλέον ως στρατιωτικοί αποθηκευτικοί χώροι. Από το αρχικό συγκρότημα «Νεώρια» με 17 «Νεώρια», κατεδαφίστηκαν εννέα.

ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΙΡΚΑ

Το φρούριο Revellino del Porto στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού των Χανίων κατασκευάστηκε από Ενετούς για να αποτρέψει κάθε εχθρικό κίνδυνο για το λιμάνι. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1610 και ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια πριν την πτώση της πόλης στους Τούρκους το 1645. Κατά την Τουρκοκρατία το Ρεβελλίνο χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας (Φίρκα = στρατώνας), γι’ αυτό και το όνομα Φιρκά χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Τα τοξωτά ανοίγματα χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές από την Τουρκική περίοδο έως τον εμφύλιο πόλεμο. Στο γωνιακό παρατηρητήριο του Φρουρίου η ελληνική σημαία της Ενωσης της Κρήτης υψώθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1913 σε επίσημη τελετή.

ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (GRAND ARSENAL)

Το Grand Arsenal είναι το τελευταίο από τα 17 Νεώρια στα δυτικά. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1585 από τον Έφορο Alvise Grimani. Μια νέα εποχή ξεκίνησε για το Grand Arsenal με την προσθήκη του δεύτερου αλεύρου το 1872 κατά την Τουρκική περίοδο. Το κτίριο φιλοξενούσε πολλές σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες και αρχές. Στις μέρες μας έχει μετατραπεί από ένα ερείπιο χωρίς στέγη σε ένα εντυπωσιακό κτίριο που φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Από το 2002, μετά την αναμόρφωσή του, φιλοξενεί το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΔΩΝΙΑ (ΠΡΩΤΟΜΙΝΩΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ)

Η σύγχρονη πόλη των Χανίων ιδρύθηκε στη θέση ενός σημαντικού αρχαίου μινωικού οικισμού, της Κυδωνίας ή ku-do-ni-ja όπως εμφανίζεται στη Γραμμική Β γραφή. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κυδωνία ήταν μια από τις τρεις πόλεις που ίδρυσε ο βασιλιάς Μίνωας στην Κρήτη. Ο οικισμός που ανασκάπτεται σήμερα στην πόλη των Χανίων έχει ως κέντρο τον λόφο Καστέλι και είναι ο σημαντικότερος του νομού.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΤΕΡΑ

Η σύγχρονη πόλη των Χανίων ιδρύθηκε στη θέση ενός σημαντικού αρχαίου μινωικού οικισμού, της Κυδωνίας ή ku-do-ni-ja όπως εμφανίζεται στη Γραμμική Β γραφή. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κυδωνία ήταν μια από τις τρεις πόλεις που ίδρυσε ο βασιλιάς Μίνωας στην Κρήτη. Ο οικισμός που ανασκάπτεται σήμερα στην πόλη των Χανίων έχει ως κέντρο τον λόφο Καστέλι και είναι ο σημαντικότερος του νομού.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΡΕΝΙΕΡ

Μια από τις σημαντικότερες κατασκευές της Ενετοκρατίας είναι η Είσοδος του Αρχοντικού Ρενιέ. Είναι ένα παλάτι (Palazzo) της ομώνυμης βενετο-κρητικής οικογένειας με ένα μικρό οικογενειακό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και την εντυπωσιακή είσοδο με τη λατινική επιγραφή και το οικόσημο της οικογένειας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κτιρίου σώζεται ακόμη με κάποιες μετατροπές. Πάνω από την τοξωτή πύλη της εισόδου σώζεται ακόμη η επιγραφή: «MULTA TULIT, FECITQUE AT STUDUIT DULCES/PATER, SUDAVIT ET ALSIT SEMPER REQUIES CERENAT, MDC VIII. IDI B. IAN” («Πολλά έφερε, έκανε και μελέτησε, ο γλυκός πατέρας, που εργάστηκε. Είθε να αναπαύεται εν ειρήνη 1608»).

ΠΥΛΗ SABBIONARA

Ο προμαχώνας Sabbionara διατηρεί ακόμη την τουρκική του ονομασία «κουμ – καπί (Kum Kapisi = η Πύλη της Άμμου), βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία των ενετικών τειχών και είναι πλήρως κτισμένος μέσα στη θάλασσα. Στο μπροστινό μέρος του προμαχώνα, ο κυκλικός Το ενετικό έμβλημα του λιονταριού του Αγίου Μάρκου σώζεται μέχρι σήμερα, είναι η μόνη σωζόμενη πύλη σήμερα και η εξωτερική της όψη είχε τροποποιηθεί κατά την Τουρκοκρατία.

Ο ΜΙΝΑΡΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην Πλατεία Σπλάντζιας, χτίστηκε πριν από το 1320, επί Ενετοκρατίας, ως μοναστήρι του Δομινικανού Τάγματος. Μετά την επικράτηση των Τούρκων στα Χανιά το 1645, η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί και ονομάστηκε Χιούγκαρ Τζαμισί (το τζαμί του αυτοκράτορα), προς τιμή του σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Ιμπραΐμ. Το ξίφος του Τούρκου δερβίση, που ήταν ο πρώτος που μπήκε στην πόλη, θεωρήθηκε ευλογημένο και θαυματουργό και φυλάχθηκε εκεί. Η σημασία του αναδεικνύεται από την ύπαρξη δύο – αντί για ένα – μπαλκονιών στον μιναρέ στη νοτιοδυτική γωνία του ναού. Τα μορφολογικά στοιχεία του μιναρέ παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ακολουθούν τη βενετσιάνικη παράδοση.

ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εδώ βρίσκονται οι τάφοι του χαρισματικού Έλληνα πολιτικού, και επτά φορές πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθέριου Βενιζέλου, και του γιου του, Σοφοκλή Βενιζέλου, ο οποίος ήταν και πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1943 έως το 1952. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. και το άγαλμα του Σπύρου Καγιαλεδάκη ή Καγιαλή, ο οποίος στις 9 Φεβρουαρίου 1897 (Επανάσταση 1897), κατά τον βομβαρδισμό των επαναστατημένων Κρητών από τον στόλο των μεγάλων δυνάμεων, έκανε το σώμα του σημαιοφόρο για να υψώσει την ελληνική σημαία που είχε πέσει. από τις βόμβες των πλοίων.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η Δημοτική Αγορά Χανίων, το μεγάλο κτίριο των 4.000 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο των Χανίων είναι η «καρδιά» της πόλης. Η ίδρυσή του ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 1911, στη θέση  που ήταν ο κύριος προμαχώνας της οχύρωσης κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και η ανέγερση του κτηρίου ολοκληρώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1913. Η επίσημη τελετή έναρξης έγινε από τον Πρωθυπουργό Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, τρεις μέρες μετά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, στις 4 Δεκεμβρίου 1913. Η Δημοτική Αγορά είναι σταυροειδής και έχει τέσσερις πόρτες, μία σε κάθε θάλαμο, που κλείνουν για να παρέχουν ασφάλεια στα καταστήματα που φιλοξενούνται εκεί. . Σήμερα στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς φιλοξενούνται πολλά καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά. Η Δημοτική Αγορά αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για τα Χανιά και είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές αγορές των Βαλκανίων.

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟΪ

Ο Δημοτικός Κήπος είναι ένα σημαντικό μέρος για περπάτημα και αναψυχή στην πόλη των Χανίων και βρίσκεται ανάμεσα στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου και Τζανακάκη. Είναι ένα έργο του φιλέλληνα Ρεούφ Πασά που σχεδιάστηκε το 1870 με ευρωπαϊκά πρότυπα και φυτεύτηκε με πολλά αειθαλή φυτά και δέντρα υπό την επίβλεψη και την ευθύνη του ίδιου του Πασά. Από τις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχε καφενείο στον Κήπο για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κόσμου; έχει ανακατασκευαστεί και είναι ξανά ανοιχτό. Στον Δημοτικό Κήπο φιλοξενείται υπαίθριος κινηματογράφος που προβάλλει κάθε καλοκαίρι ποιοτικές ταινίες για τους λάτρεις της 7ης τέχνης. Ο πύργος του ρολογιού της πόλης βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Δημοτικού Κήπου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1924 και ολοκληρώθηκε το 1927 και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα κτίρια της πόλης των Χανίων.

ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΧΑΝΙΩΝ

Τα Χανιά είναι η σημαντικότερη πόλη της δυτικής Κρήτης, χτισμένη στο ανατολικό τμήμα του κόλπου των Χανίων, στη θέση της αρχαίας πόλης των Κυδωνιών. Η πόλη υπήρχε μέχρι την ύστερη βυζαντινή περίοδο, όταν καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Σαρακηνούς (828 μ.Χ.). Αν και βομβαρδίστηκε και κάηκε πολλές φορές στη μακραίωνη ιστορία της, η παλιά πόλη των Χανίων θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις της Μεσογείου (που ονομάζεται «Βενετία της Ανατολής»). Σε στενά γραφικά σοκάκια με τις ταβέρνες και τα όμορφα μαγαζιά, ο επισκέπτης θα συναντήσει δείγματα όλων των πολιτισμών που πέρασαν από την Κρήτη.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων βρίσκεται στη Χαλέπα, ένα ιστορικό προάστιο των Χανίων, που στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο που αποτελεί ορόσημο για ολόκληρη την πόλη. Η μόνιμη συλλογή του μουσείου αναπτύσσεται σε τρεις κύριες αίθουσες στο ισόγειο και μία ακόμη στον πρώτο όροφο, παρουσιάζοντας τον πλούτο του αρχαιολογικού υλικού που έχει ανακτηθεί από την περιφέρεια των Χανίων στο πέρασμα του χρόνου.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Η κύρια συλλογή βρίσκεται στην είσοδο του φρουρίου Φιρκά, στη δυτική πλευρά του λιμανιού των Χανίων. Η συλλογή του περιλαμβάνει μοντέλα πλοίων, ναυτικά όργανα, ζωγραφική, ιστορικές φωτογραφίες και πολεμικά κειμήλια. Το υλικό ταξινομείται χρονολογικά, ξεκινώντας από την Εποχή του Χαλκού μέχρι την εποχή μας. Τα εκθέματα του πρώτου ορόφου περιλαμβάνουν μακέτες αρχαίων πλοίων, μακέτα της οχυρωμένης πόλης και λιμανιού επί Ενετοκρατία, μακέτα που δείχνει ναυπηγικά και επισκευαστικά κτίρια, με κωπηλατικό πλοίο μέσα. Τα εκθέματα του δεύτερου ορόφου περιλαμβάνουν μοντέλα σύγχρονων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, αντιτορπιλικά, πυραυλικό σκάφος, αποβατικό πλοίο με φορτηγά και APV. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν την πλήρη γέφυρα ενός αντιτορπιλικού και δύο μονάδες πρόωσης τορπιλών. Ένα τμήμα του μουσείου είναι αφιερωμένο στη γερμανική εισβολή στην Κρήτη. Στο ναυπηγείο Moro στο ανατολικό άκρο του λιμανιού βρίσκεται μια μικρότερη έκθεση αρχαίας ναυτικής αρχιτεκτονικής. Σε αυτό κυριαρχεί ένα πειραματικό αντίγραφο μινωικού πλοίου μήκους 17 μέτρων που κατασκευάστηκε μεταξύ 2001 και 2004 (και τελικά έπλευσε και κωπηλατήθηκε στον Πειραιά).

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Το αρχαιολογικό μουσείο στεγάζεται σε ένα παλιό κυβερνητικό κτίριο που βρισκόταν στο κέντρο της ενετικής πόλης Καστέλι. Το Καστέλι πήρε το όνομά του από το κάστρο που υπήρχε στην πόλη κατά την Ενετοκρατία και την Τουρκική περίοδο, μερικά από τα οποία φαίνονται μέχρι σήμερα. Με τα χρόνια αυτό το παλιό κυβερνητικό κτίριο έχει εξυπηρετήσει πολλές λειτουργίες, κάποτε ήταν τουρκική φυλακή. Τώρα στεγάζει πολυάριθμα αντικείμενα και αρχαιότητες της περιοχής από την προϊστορική έως την ύστερη αρχαιότητα. Το μουσείο χωρίζεται σε ενότητες και λειτουργεί με χρονολογική σειρά ξεκινώντας από το ισόγειο και μέχρι τον πρώτο όροφο. Είναι καλά οργανωμένο, κατατοπιστικό και συναρπαστικό με πολλές όμορφες οθόνες. Για παράδειγμα, καταγράφει τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ. που έπληξε την Κρήτη και αποδεκάτισε την Κίσσαμο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ

Χτισμένο τον 18ο αιώνα, το ελαιουργείο που στεγάζει το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού θεωρείται το παλαιότερο από τα έξι ελαιουργεία που είχε κάποτε το χωριό. Σήμερα είναι το μοναδικό σωζόμενο κτίριο προβιομηχανικής αρχαιολογίας στο Νομό Χανίων. Δεδομένων αυτών των χαρακτηριστικών, το κτίριο χαρακτηρίστηκε επίσημα ως μνημείο από το Τμήμα Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ενδιαφέρον ότι αρχικά θεωρήθηκε νεότερο και η καταχώρισή του ανατέθηκε στο Τμήμα Νεωτέρων Μνημείων. Όμως οι αρχιτεκτονικές και δομικές του ιδιαιτερότητες οδήγησαν τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα πολύ παλαιότερο κτίριο. Ο στόχος της ανακαίνισης ήταν να επαναφέρει το κτίριο στην αρχική του μορφή και να αναβιώσει το “fabrica” – όπως ονομάζονταν κάποτε τα εργοστάσια ελαιολάδου στην Κρήτη. Η φάμπρικα είναι χτισμένη κυρίως με υλικά από το χωριό, όπως μαρτυρούν οι πέτρες και το κόκκινο χώμα στους αρμούς της, ενώ μοιράζεται κοινά στοιχεία με άλλα παλιά κτίρια στα χωριά της Κρήτης, όπως τα τοξωτά παράθυρα. Πολύ πιο σπάνιες είναι οι τρεις μυτερές καμάρες στην οροφή, μια αναγνωρισμένη επίδραση από τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Οι λιθόπλινθοι που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις καμάρες, τα παράθυρα, οι πόρτες, οι γωνίες του κτιρίου και το τζάκι μεταφέρθηκαν στο χωριό με κουφώματα από άλλες περιοχές των Χανίων. «Ενισχύσεις» έφτασαν και από το ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης, όπως το ειδικό είδος τσιμέντου ανακατεμένο με το κόκκινο χώμα στους αρμούς του κτιρίου. Σε αυτά τα δύο υλικά αποδίδεται το υψηλό κόστος κατασκευής που πιστεύεται ότι είχε η φαμπίκα και η -αποδεδειγμένη πλέον- αντοχή της στο χρόνο.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ – ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

Μέσα από τη θεματολογία του μουσείου ξετυλίγεται η ζωή και οι καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της υπαίθρου μέχρι το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα υφάσματα και τα κεντήματα του μουσείου που είναι δημιουργίες των ιδρυτών του και των μαθητών τους. Πρόκειται για αντίγραφα σπάνιων κεντημάτων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν από όλη την Κρήτη. Εξίσου σημαντικά είναι και τα κεντητά τραπέζια που απεικονίζουν σκηνές από τα τοπικά έθιμα.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ

Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο δήμο Χανίων στην οροσειρά των Λευκών Ορέων. Έχει μήκος 18 χλμ. και θεωρείται το μεγαλύτερο φαράγγι της Κρήτης και όλης της Ευρώπης ανάλογα με το μήκος του. Έχει πλάτος 150 μέτρα, ενώ το στενότερο σημείο του, που ονομάζεται «Πόρτες», έχει πλάτος 3 μέτρα. Χαρακτηρίζεται από το 1962 ως ο Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας και φιλοξενεί πολλά ενδημικά πτηνά, σπάνια βότανα, φυτά και διάφορα είδη ζώων όπως το γνωστό κρητικό Κρι Κρι.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΙΜΒΡΟΥ

Το Φαράγγι της Ίμβρου βρίσκεται στα Σφακιά, νότια των Χανίων. Ξεκινά από το μικρό οροπέδιο του χωριού Ίμβρος και καταλήγει στο χωριό Κομιτάδες, με την εκπληκτική θέα στο Λιβυκό Πέλαγος. Έχει μήκος 7 χιλιόμετρα και είναι εύκολο να το περπατήσετε οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου σε περίπου 3 ώρες. Αποτελείται από βραχώδεις σχηματισμούς, στενά περάσματα και άγρια βλάστηση. Το καλύτερο σημείο είναι στη μέση του ταξιδιού όπου τα βράχια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και η απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου 2 μέτρα. Αντίθετα, στο φαράγγι της Σαμαριάς δεν υπάρχουν πηγές νερού.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης απέχει 43 χλμ. από τα Χανιά. Είναι ένα φαράγγι μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Το όνομά του προήλθε από το χωριό Αγία Ειρήνη που είναι χτισμένο στην είσοδό του. Έχει μήκος 7,5 χλμ., μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και η διάρκεια της βόλτας σε αυτό είναι περίπου 3 ώρες. Το παραθαλάσσιο χωριό Σούγια, με την απέραντη παραλία του, απέχει 5 χλμ. από τη νότια είσοδο του φαραγγιού. Το φαράγγι φιλοξενεί πολλά είδη ζώων όπως το κρητικό Κρι Κρι και πολλά είδη δέντρων, φυτών και βοτάνων.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΔΙΚΤΑΜΟΥ

Το φαράγγι του Δίκταμου βρίσκεται 21 χλμ από την ανατολική πλευρά των Χανίων, κοντά στο χωριό Κατοχώρι σε υψόμετρο 300 μέτρων. Έχει μήκος 8 χλμ. και καταλήγει στην ανατολική πλευρά του χωριού Φαράγι σε ύψος 40μ, κοντά στο χωριό Στύλος. Η βόλτα μέσα στο φαράγγι είναι περίπου 3 ώρες και δεν είναι πολύ εύκολη, γιατί υπάρχουν σημεία που χρειάζονται σκαρφάλωμα. Το φαράγγι είναι μαγικό γιατί είναι γεμάτο πράσινο με τεράστια δέντρα (που λέγονται πλατάνια) και αστηρακές (το βότανο της περιοχής). έχει πολλές απότομες πλαγιές, όπου φύεται αυτό το τοπικό βότανο της Κρήτης

ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ

Η περίφημη στενόμακρη χερσόνησος, μυρίζει ξεχωριστό νησί με παραλίες που θυμίζουν Καραϊβική. Στο σημείο που σπάει τη χερσόνησο το νερό δεν ξεπερνά το ένα μέτρο και δημιούργησε μια μικρή λιμνοθάλασσα, ιδανική για παιδιά. Η ανατολική ακτή είναι πιο οργανωμένη και δημοφιλής, οπότε αν προτιμάτε περισσότερη ιδιωτικότητα, κατευθυνθείτε προς τις παραλίες εκατέρωθεν της χερσονήσου ή περπατήστε μέχρι να βρείτε έναν από τους απομονωμένους κόλπους.

ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΣ

Η εναλλακτική στο Ελαφονήσι. Η καταπληκτική παραλία βρίσκεται δίπλα στη λιμνοθάλασσα Ελαφονήσι και είναι γεμάτη αρκεύθους, όπως κέδρους, και αμμόλοφους, που θυμίζουν τροπικές παραλίες. Αν θέλετε να είστε πιο απομονωμένοι, υπάρχουν αρκετές παραλίες ανάμεσα στην παραλία Κεδρόδασος και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα ανατολικά. Για να φτάσεις εκεί πρέπει να είσαι οργανωμένος, γιατί δεν θα βρεις υποδομή.

ΣΕΪΤΑΝ ΛΙΜΑΝΙ

Τοποθετημένο στη βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου του Ακρωτηρίου στη δυτική Κρήτη, 20 χλμ. από την πόλη των Χανίων, υπάρχει μια παραλία διαφορετική από όλες τις άλλες. Εκτάσεις νερού που διεισδύουν ανάμεσα στα απότομα βράχια του Ακρωτηρίου δημιουργώντας μικρούς κόλπους. Σε ένα από αυτά βρίσκεται η καλά κρυμμένη παραλία. Η τοποθεσία είναι γνωστή ως λιμάνια Σεϊτάν. Η λέξη Σεϊτάν είναι τούρκικη, προφανώς έμεινε από την Τουρκοκρατία της Κρήτης και μεταφράζεται ως άσεμνος. Επομένως τα Seitan Ports μεταφράστηκαν ως Διαβολολιμάνα.

ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ & ΜΠΑΛΟΣ

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μόνο οι ντόπιοι ψαράδες γνωρίζαν αυτόν τον κόλπο, όπου βρήκαν καταφύγιο και άφθονα αλιεύματα. Τουρίστες και κατασκηνωτές συρρέουν ελεύθεροι σήμερα το τοπίο που θυμίζει παραλία εξωτικό νησί παρά τις ελληνικές ακτές. Ρηχά, τιρκουάζ νερά, ψιλή άμμος σαν σκόνη σε πολλά σημεία έχει ροζ και άγρια ομορφιά. Πρόσβαση: Βρίσκεται 56 χλμ. Δυτικά των Χανίων και 17 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου, από όπου μπορείτε να φτάσετε με πλοίο. Η παραλία βρίσκεται στο ομώνυμο νησί, βορειοδυτικά της περίφημης λιμνοθάλασσας του Μπάλου. Το τοπίο με τα κρυστάλλινα νερά του συμπληρώνει το φρούριο που δεσπόζει από πάνω του και το σκουριασμένο ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε πριν από πολλά χρόνια. Είναι ιδανικό για όσους αγαπούν το snorkeling. Πρόσβαση: Με δικό σας όχημα ή με λεωφορείο από τα Χανιά για το λιμάνι Κισσάμου και από εκεί με τα εκδρομικά καΐκια για Γραμβούσα και Μπάλο.

ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Βραβευμένη και διάσημη, αποτελείται ουσιαστικά από πέντε συνεχόμενες παραλίες, οι δύο πιο κεντρικές είναι οι πιο αγαπημένες. Λευκή άμμος, εξωτικά νερά και άφθονο χώρο για όλους. Έχουν οργανώσει μεγάλες μερίδες αλλά πιο απομονωμένες κοντά στους βράχους και τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φαλάσαρνα.

ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΟ

Παραλίες με διαφορετικές επιλογές η καθεμία: η κύρια παραλία έχει ψιλή ζαχαρούχα άμμο, τιρκουάζ, ζεστά νερά που βαθαίνουν ομαλά και καλά οργανωμένα, γι’ αυτό είναι δημοφιλής στις οικογένειες με παιδιά. Στα δυτικά, θα βρείτε τη μεγάλη παραλία του Βάταλου με βότσαλα και βράχια, ιδανική για μάσκα ενώ στα ανατολικά θα βρείτε την εκπληκτική παραλία Good Sands, διάσημη για τους μεγάλους αμμόλοφους και τους αμμόλοφους.

ΣΟΥΓΙΑ

Τα ωραιότερα ίσως 70 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων τελειώνουν με βότσαλα στην παραλία της Σούγιας, όπου θα έχετε την ευκαιρία να βουτήξετε στα βαθιά κρυστάλλινα νερά και να εξερευνήσετε τις πολλές θαλάσσιες σπηλιές, χωρίς ενοχλητικό σφίξιμο του μαγιό σας. Βαθιά καθαρά νερά με έντονη εναλλασσόμενη άμμο και βότσαλο. Στο πίσω μέρος είναι οι νότιοι πρόποδες των Λευκών Ορέων. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κρήτης, ανατολικά του Παλιόχωρα. Πρόσβαση: Ακολουθώντας από τα Χανιά το δρόμο προς το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης και συνεχίζοντας νότια προς Σούγια. Απέχει 67 χλμ. Από τα Χανιά.

ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ

Σμαραγδένια, κρύα νερά στην παραλία της ομώνυμης πόλης, αλλά μερικές φορές έχουν πολλά και δυνατά ρεύματα. Είναι τεράστιο με χρυσαφένια άμμο, ρηχά νερά και πολύ καλή οργάνωση.

ΟΡΘΗ ΑΜΜΟΣ

Η Ορθή Άμμος είναι μια φανταστική παραλία με ρηχά νερά, δίπλα στο διάσημο Φραγκοκάστελο, 80km νότια της πόλης των Χανίων. Ονομάζεται έτσι από τους μεγάλους αμμόλοφους που σχηματίζονται στην περιοχή και υψώνονται απότομα πάνω από τη θάλασσα. Η παραλία είναι ήσυχη σε σχέση με το Φραγκοκάστελο που βρίσκεται πολύ κοντά, αλλά ανοιχτή στους νοτιάδες. Το ανατολικό κομμάτι είναι παραλία γυμνιστών, ενώ υπάρχουν κάποιες βασικές τουριστικές υποδομές στην πρώτη παραλία.

ΔΙΚΤΙΝΝΑ

Η απομονωμένη παραλία είναι γνωστή ως Μένιες και για την προσέγγιση πρέπει κανείς να διανύσει έναν ανώμαλο χωματόδρομο 20 περίπου χιλιομέτρων. Παραλία με βότσαλο, καταγάλανα νερά και συνήθως μικρόκοσμο. Είναι αρκετά προστατευμένο και δεν επηρεάζεται από τον άνεμο. Σημειώστε ότι δεν υπάρχει υποδομή, οπότε πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα. Πρόσβαση: Οδικώς, βρίσκεται 45 χλμ βορειοδυτικά από τα Χανιά. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε το καραβάκι από τον Πλατανιά.

ΣΤΑΥΡΟΣ

Σχεδόν κυκλική παραλία με λαμπερή άμμο και καλή προστασία από τον αέρα. Εδώ γύρισαν τις περίφημες σκηνές του «Αλέξη Ζορμπά». Άμμος και μικρά βότσαλα εναλλάσσονται με μερική οργάνωση.

KALATHAS

Υπέροχη αμμώδης παραλία με σκιερά δέντρα, φοίνικες και κρυστάλλινα νερά. 200 μέτρα από την ακτή βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε κολυμπώντας. Ιδανικό για οικογένειες και έχει ρηχά νερά και όλες τις ανέσεις ενώ έρχεται αέρας και σέρφερ.

ΧΡΥΣΗ ΑΚΤΗ

Λέει το όνομά της, μια χρυσαφένια αμμουδιά που γίνεται ακόμα πιο χρυσή από τον ήλιο, μια ανάσα από την πόλη των Χανίων. Ουσιαστικά αποτελείται από δύο αμμώδεις παραλίες, που χωρίζονται από έναν μικρό λόφο. Η δυτικότερη είναι η κύρια παραλία, αυτή που ονομάζεται Χρυσή Ακτή, ενώ η ανατολική ονομάζεται Άπτερα. Διαθέτει πολύ καλή οργάνωση και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.

ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ

Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της νότιας Κρήτης, που είναι κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά. πήρε το όνομά του από τις πηγές γλυκού νερού που ρέουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Η παραλία είναι βοτσαλωτή, με καταγάλανα νερά. Το 2003, οι Times του Λονδίνου είχαν ταξινομήσει τις 20 πιο όμορφες παραλίες της Ευρώπης. Πρόσβαση: Ο μόνος τρόπος για να φτάσετε εδώ είναι με πλοίο από τα Σφακιά

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΥΤΑΛΑΣ

Η παραλία Κούταλης ή Κουταλάς βρίσκεται 25 χλμ ανατολικά της πόλης των Χανίων, πολύ κοντά στο ακρωτήριο Δρέπανο και 1 χλμ βόρεια από το Κόκκινο Χωριό. Η περιοχή φημίζεται για τα πολυάριθμα φανταστικά σπήλαια, π.χ. το σπήλαιο των ελεφάντων, το σπήλαιο του Πέτση κ.λπ. Το Κόκκινο Χωριό βρίσκεται κοντά στον Κούταλη και φημίζεται για τα σπηλαιώδη καταφύγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έχτισαν οι Γερμανοί στο λόφο Δραπανοκέφαλα για την προστασία του κόλπου της Σούδας, τα γραφικά παραδοσιακά σπίτια και μια συστάδα πηγαδιών. χρησιμοποιείται για τη συλλογή νερού. Επιπλέον, εδώ γυρίστηκε ένα μέρος της ταινίας “Zorba the Greek”. Η παραλία Κούταλης είναι αρκετά απομονωμένη και είναι γνωστή στους περισσότερους αυτοδύτες της περιοχής, καθώς συνήθως ξεκινούν την εξερεύνηση των θαλάσσιων σπηλαίων από εδώ. Η παραλία σχηματίζεται στην έξοδο ενός βραχώδους φαραγγιού και στην αγκαλιά ενός στενού κόλπου. Έχει μεγάλα στρογγυλά βότσαλα και πέτρες. Είναι ιδανικό για ψάρεμα και απομακρυσμένη διαμονή. Φυσικά, φροντίστε να έχετε όλα τα απαραίτητα, όπως ομπρέλες, φαγητό και νερό. Για να φτάσετε εδώ θα πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο που οδηγεί βόρεια από το χωριό Κόκκινο Χωριό προς το Ακρωτήρι Δρέπανο και στη συνέχεια να ακολουθήσετε το δρόμο προς Φάρο (Φάρος). Περίπου 700 μέτρα βορειότερα, θα δείτε την πινακίδα προς Κουταλά. Από εκεί ένας βατός χωματόδρομος οδηγεί απευθείας στην παραλία. Ίσως, να είστε εντελώς μόνοι. Δίπλα στην παραλία, υπάρχει μια μεγάλη σπηλιά.

ΟΜΠΡΟΣΓΙΑΛΟΣ

Ο Όμπρος Γιαλός (ή Ομπρόσγιαλος) βρίσκεται 26 χλμ ανατολικά των Χανίων, στην ανατολική ακτή της Δραπανοκέφαλας, κοντά στα χωριά Κεφαλά και Παλαιώνη. Είναι μια βραχώδης παραλία με γαλάζια βαθιά νερά. Υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι με αποβάθρα, από το οποίο οι κολυμβητές βουτούν συνήθως στα κρυστάλλινα νερά. Δίπλα στο λιμάνι, υπάρχει μόνο μια ταβέρνα, πολύ γνωστή για τα ψάρια της. Η ακτή δεν είναι καλά οργανωμένη και απέχει αρκετά από καλά οργανωμένες επιλογές διαμονής. Η θάλασσα γύρω από τον Ομβρόσγιαλο είναι ιδανική για ψαροντούφες και δύτες.
Ο Ομβρόσγιαλος είναι προσβάσιμος οδικώς μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που ξεκινά από το Παλαιώνι. Ωστόσο, ένας άλλος τρόπος είναι να έρθετε εδώ με ιδιωτικό σκάφος από οποιοδήποτε κοντινό λιμάνι, όπως η Γεωργιούπολη ή οι Καλύβες.

ΓΙΑΛΙΣΚΑΡΗ

Οι απόμερες παραλίες του χωριού Ανύδρι, γνωστό και ως Γιαλισκάρι ή Διαλισκάρι, είναι σίγουρα μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της Δυτικής Κρήτης. Το Γιαλισκάρι βρίσκεται 4 χλμ ανατολικά της Παλαιόχωρας και 80 χλμ νότια της πόλης των Χανίων. Οι παραλίες αποτελούν το ανατολικότερο τμήμα της ακτογραμμής της Παλαιόχωρας, με συνολικό μήκος 18 χλμ.

ΜΑΡΑΘΙ

Το Μαράθι φιλοξενεί δύο όμορφες παραλίες με ψιλή άμμο και ρηχά ήρεμα νερά, ιδανικές για παιδιά. Είναι πολύ καλά προστατευμένα από τους ανέμους, καθώς βλέπουν προς το νότο και έχουν ωραία θέα στο ακρωτήριο Δράπανος και τα Λευκά Όρη. Οι παραλίες χωρίζονται από μια μικρή προβλήτα, η οποία χρησιμεύει και ως λιμάνι για ψαροκάικα και μικρά φεριμπότ. Είναι καλά οργανωμένο με όλες τις απαραίτητες ανέσεις σε κοντινή απόσταση.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Το Λουτράκι έχει μια πολύ ωραία ήσυχη παραλία με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα ρηχά νερά, ιδιαίτερα κατάλληλη για παιδιά. Είναι πολύ καλά οργανωμένο και παρέχει όλες τις κοινές τουριστικές ανέσεις, κάτω από τη βαθιά σκιά των δέντρων στην παραλία. Μπορείτε να νοικιάσετε ομπρέλες, να φάτε στις ταβέρνες της περιοχής, να νοικιάσετε δωμάτια και να απολαύσετε διάφορα θαλάσσια σπορ.

ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ

Παραλία με σκούρα βότσαλα να βρέχει τον οικισμό ακριβώς στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς. Έχει καλή οργάνωση που περιμένει να δροσίσει τους κουρασμένους περιπατητές του φαραγγιού. Βρίσκεται 56 χλμ. Νότια των Χανίων. Πρόσβαση: Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι από τα Σφακιά, το Λουτρό, την Παλαιόχωρα και τη Σούγια ενώ οι πιο τολμηροί θα περάσουν από το φαράγγι της Σαμαριάς αρκετές ώρες αργότερα.

ΔΩΜΑΤΑ

Η παραλία βρίσκεται στο ομώνυμο νησί, βορειοδυτικά της περίφημης λιμνοθάλασσας του Μπάλου. Το τοπίο με τα κρυστάλλινα νερά του συμπληρώνει το φρούριο που δεσπόζει από πάνω του και το σκουριασμένο ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε πριν από πολλά χρόνια. Είναι ιδανικό για όσους αγαπούν το snorkeling. Πρόσβαση: Με δικό σας όχημα ή με λεωφορείο από τα Χανιά για το λιμάνι Κισσάμου και από εκεί με τα εκδρομικά καΐκια για Γραμβούσα και Μπάλο.

ΝΕΑ ΧΩΡΑ

Η παραλία της Νέας Χώρας είναι η πιο κοντινή παραλία στην πόλη των Χανίων. Με ρηχά νερά κατάλληλα για παιδιά και οργανωμένη τουριστική υποδομή, είναι μια από τις αγαπημένες παραλίες των κατοίκων των Χανίων αφού η πρόσβαση μπορεί να γίνει ακόμα και με τα πόδια. Η παραλία διαθέτει υποδομές και προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία. Έχοντας μια σειρά από βράχια σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή, η παραλία είναι εντελώς προστατευμένη από την κακοκαιρία και τον άνεμο. Ακριβώς απέναντι από την παραλία υπάρχουν πολλές ταβέρνες όπου οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν φρέσκο ψάρι. Πρόσβαση: Η προσέγγιση στην παραλία της Νέας Χώρας με τα πόδια, ακολουθώντας τον δρόμο της δυτικής ακτής από το ενετικό λιμάνι των Χανίων, περνώντας μπροστά από τη Δυτική Τάφρο. Εναλλακτικά για την επίσκεψη μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ταξί και ιδιωτικά ή νοικιασμένα αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες.